Փաստեր Գայլերի Մասին

0
192
Facts About Wolves

Գայլեր, կաթնասունների դասի շնազգիների ընտանիքի ցեղ։ Գայլի էգը կոչվում է ճույռ։ Գայլերն ապրում են ոհմակներով։ Որսին մասնակցում են թե որձերը, թե ճույռերը։
Մարմնի երկարությունը 105-160 սմ է, քաշը՝ 32- 50 կգ, հազվադեպ՝ մինչև 76 կգ։ Ապրում է տափաստաններում, հատկապես անասունների արոտատեղերում, անապատներում, տունդրայում, հազվադեպ՝ խիտ տայգայում։ Մոխրագույն է, տունդրային գայլն ավելի բաց գույնի է, ձմռանը գրեթե սպիտակ, անտառայինը՝ մուգ, անապատայինը՝ գորշ շիկակարմիր։ Սնվում է վայրի և ընտանի սմբակավորներով, շներով, նապաստակներով, մանր կրծողներով։ Գայլերն ապրում են զույգերով, ուշ աշնանը և ձմռան սկզբին երբեմն շրջում ոհմակով։ Հղիությունը տևում է 62-65 օր, ունենում 3-13 ձագ։ Սկզբում կերակրում է կաթով, ստամոքսից ետ բերած ծամած մսով, ավելի ուշ՝ որսով։ Տափաստանային և անապատային գայլերը ապրում են փորած բներում, անտառայինները՝ որջերում, եղեգնուտներում, լեռնային վայրերում՝ քարանձավներում։ Հայաստանում տարածված է գայլերի Canis lupus hajas tanicus Dahl ենթատեսակը, որը խոշոր է, ունի երկար և խիտ, բաց գույնի մազ։ Գայլը շատ զգուշավոր է։
Այս գրառման մեջ ընդգրկել ենք փաստեր գայլերի մասին, որոնք իսկապես ուշագրավ են՝

  • Այս կենդանիների լսողությունը աներևակայելի զգայուն է: Բաց տարածքում նրանք ունակ են քիչ թե շատ բարձր ձայն լսել 7-8 կմ հեռավորության վրա, կամ նույնիսկ ավելին:
  • Բոլորին հայտնի է, որ գայլերը երբեմն դիակ են ուտում: Բայց նրանք այդպիսի ոչ ախորժելի սնունդ են ուտում միայն սովի ժամանակ, երբ այլ որս պարզապես չունեն:
  • Միայնակ գայլերը շատ ավելի քիչ վտանգավոր են, քան այս կենդանիների մի ամբողջ խումբը: Եվ դա միայն նրանց թիվը չէ: Գայլերն առանց համարձակների իրենց այնքան համարձակ չեն պահում և հիմնականում դառնում են շատ զգույշ:
  • Գայլուկները կյանքի առաջին 4 ամիսներին շատ արագ են աճում՝ այս ընթացքում ավելացնելով իրենց քաշը 20-30 անգամ: Այս դեպքում նորածին գայլի ձագի քաշը սովորաբար կազմում է մոտ 500 գրամ:
  • Կարմիր գայլերն արտաքինից նման են աղվեսներին այնքանով, որ հաճախ շփոթվում են նրանց հետ:
  • Գայլերը գործնականում չեն տրամադրվում վարժեցման, նույնիսկ եթե նրանք գերության մեջ են ծնվել և մանկուց սովոր են տեսնել մարդկանց:
  • Մթության մեջ գայլի աչքերը կարող են փայլել կատվի նման: Իհարկե, դրանք ինքնուրույն չեն փայլում. Դրանք արտացոլվում են լույսից:
  • Առանց սննդի, վայրի գայլը միանգամայն ունակ է ապրել մինչև 5-7 օր:
  • Մարզերի ուշադիր բնակիչները, որտեղ այս կենդանիները հանդիպում են վայրի բնության մեջ, վաղուց նկատել են, որ չգիտես ինչու գայլերը վախենում են քամուց ծածանվող գործվածքից:
  • Այս գիշատիչները մոնոգամ են: Գրեթե միշտ նրանք ապրում են իրենց զույգի հետ մինչև կյանքի վերջ:
  • Հին մատենագրություններում և գրքերում հիշատակվում է ժամանակակից իռլանդական տարածքները, որոնք կոչվում են «Գայլի երկիր»:
  • Իրենց չափի և ձևի առանձնահատկությունների պատճառով գայլի ատամները հազվադեպ են կարողանում արագ սպանել որսին, ուստի գայլերի ոհմակի կողմից որսված ցանկացած եղջերու սովորաբար ուտում են կենդանի:
  • Բևեռային գայլը ի վիճակի է գոյատևել այնպիսի ծանր կլիմայական պայմաններում, որ այլ կաթնասունների ճնշող մեծամասնությունը մի քանի օր այնտեղ չի գոյատևի:
  • Գայլերը դարձան կենդանիների առաջին տեսակը, որոնք հայտնվեցին օրենքի պաշտպանության տակ:
  • Նրանք սովորաբար չեն սիրում լողալ, բայց գիտեն լավ լողանալ: Մեծահասակ գայլը ի վիճակի է լողալ ցանկացած լայն գետով կամ նույնիսկ ծովախորշով՝ ջրի վրա անցնելով տասնյակ կամ երկու կիլոմետր:
  • Քաղցած լինելով՝ մեծահասակ գայլը ի վիճակի է միաժամանակ կլանել մինչև 8-10 կգ սնունդ:
  • Սկզբում նորածին ձագերը մնում են կույր և խուլ:
  • Մարդկանց և գայլերի միջև հարաբերությունները սկսվել են շատ վաղուց: Դրանք քաջ հայտնի էին պարզունակ որսորդներին: Այդ կենդանիները պատկերող ժայռապատկերներից ոմանք գոյություն ունեն շուրջ 20.000 տարի:
  • Վերջերս Ավստրալիային պատկանող կղզում՝ Տասմանիայում, կային յուրահատուկ մարտական ​​գայլեր: Բայց նրանցից վերջինը մահացավ անցյալ դարում: Այժմ ավստրալացի գիտնականները փորձում են վերակենդանացնել տեսակները կլոնավորմամբ՝ օգտագործելով ալկոհոլ պարունակող նմուշներից ստացված ԴՆԹ:
  • Գայլերի մեջ սեւ բուրդը մուտացիայի արդյունք է, որն առաջացել է շների հետ նրանց խաչմերուկով: Ավելին, սեւ գայլերը հանդիպում են միայն Հյուսիսային Ամերիկայում:
  • Գայլերի ոհմակը կարող է ներառել մինչև 3-4 տասնյակ չափահաս գայլեր:
  • Այս կենդանիները իսկապես շատ դիմացկուն են: Դրանք գիշերային են և հոտը կարող է մեկ գիշերվա ընթացքում քայլել մինչև 70-80 կմ:
  • Եթե ​​երկու գայլ հանդիպեն, դա հաճախ հանգեցնում է տարածքի համար կռվի: Ավելին, մենամարտում են միայն առաջնորդները և պարտվող հոտը հրաժարվում է տարածքից՝ թողնելով հաղթողների հոտի որսատեղիները:
  • Առաջնորդը միշտ առաջ է անցնում գայլերի ոհմակից, նրա պոչը բարձր է բարձրացած:
  • Գայլի գլխուղեղի ծավալը միջինում 25-30%-ով ավելի մեծ է շան ուղեղից:
  • Պաշտոնապես գրանցված մեծահասակ գայլի քաշի ռեկորդը 86 կգ է:
  • Այս կենդանիները ունակ են ցատկել 4-5 մետր բարձրությունից անվնաս կերպով:
  • Նրանց մորթին հետաքրքիր է, քանի որ այն երկշերտ է: Ներքին շերտը պահպանում է ջերմությունը, իսկ արտաքինը վանում է խոնավությունը և թույլ չի տալիս, որ ջուրը թրջի ներսը:
  • Այս գիշատիչների վերարկուի գույնը ուղղակիորեն կախված է նրանց բնակավայրից: Անապատում այն ​​կլինի դեղնավուն կամ շագանակագույն, անտառում՝ մոխրագույն, իսկ բևեռային շրջաններում՝ սպիտակ:
  • Վազելիս գայլերն ունակ են զարգացնել մինչև 60-65 կմ/ժ արագություն:
  • Մեկ գայլի որսի տարածքը միջինում 30-ից 60 քառակուսի կիլոմետր է: Բայց եթե որսը բավարար չէ, հոտը հանվում է իր ծանոթ տեղից և հեռանում:
  • Գայլերը գրանցված են Միջազգային Կարմիր գրքում:
  • Նորածին գայլի ձագերի աչքերը կապույտ են: Դրանք դեղնում են ավելի ուշ՝ մի քանի ամիս անց:
  • Առաջնորդի և նրա զույգի սերունդները սովորաբար մեծացվում են ամբողջ հոտի կողմից:
  • Երբ գայլերը գնում են որսի, ձագերը սովորաբար մնում են ոհմակի կրտսեր անդամների պաշտպանության տակ:
  • Շնագայլերն ու կայոտերը գայլերի հարազատ տեսակներ են:
  • Մի քանի անգամ արվել են շների նոր ցեղատեսակների խաչասերման փորձեր՝ այս կենդանիները գայլերի հետ հատելով: Ընդհանուր առմամբ, աշխարհում գրանցվել է երեք հաջող ցեղատեսակ:
  • Բնության մեջ երբեմն հանդիպում են նաև գայլերի և շների հիբրիդներ՝ շնագայլեր: Նրանք չեն վախենում մարդկանցից, ի տարբերություն գայլերի, բայց միևնույն ժամանակ նրանք ուժեղ են, ինչպես մեծ շները:
  • Նրանց հոտառությունը շատ անգամներ ավելի սուր է, քան մարդկանց: Գայլերը կարող են հոտը զգալ 15-20 կմ հեռավորության վրա:

Երբեմն ամենափորձառու բնախույզն անգամ չի կարողանում գտնել մայր գայլի որջը, որտեղ մեծանում են 3–13 ձագեր։ Սպառնացող վտանգը զգալով՝ մայր գայլը կարող է ձագերին տեղափոխել մի այլ տեղ ու ապահով թաքցնել։ Մայր գայլը ձագերին 4–6 շաբաթ կերակրում է կաթով, որից հետո ձագերն անցնում են մսակերության։ Ուշ աշնանը նրանք ընտանիքով թողնում են որջը և դուրս գալիս ձմեռային արշավների՝ երբեմն կտրելով 100 կմ-ից ավելի տարածություն։ Սովորաբար գայլերն ապրում են զույգերով, սակայն ուշ աշնանը և ձմռանը շրջում են ոհմակներով։ Ոհմակի բոլոր անդամները կերակրում և խնամում են ձագերին։ Ոհմակը շատ արագաշարժ է և զգույշ, ուստի այն գտնելը շատ դժվար է։ Ձմռանը գայլերը հեշտությամբ խույս են տալիս մարդկանցից, շրջանցում թակարդներն ու վտանգավոր տեղերը։ Նրանք հայտնվում են անսպասելի և հանկարծակիի բերում մարդկանց, գոմերից ոչխարներ փախցնում, իսկ շներին ճանկում են հենց տների լուսամուտների տակ։ Պատահում է, որ նաև մարդկանց վրա են հարձակվում։ Գայլերի կյանքի տևողությունը 15–20 տարի է։

Այլ գրառումներ